7 Eylül 2009

Emziren Anne Çayı

İnsan bazı şeylere ne kadar hazırlansa, okusa, sorup öğrense, hayalini kursa da ancak yaşadığı zaman o olayı gerçekten öğreniyor. Hamileliğim boyunca çok okumaya ve bebeğime hazırlıklı olmaya çalıştım. Aklıma gelen onlarca soruyu elimden geldiğince sordum, soruşturdum. Amerikan Hastanesi'nin açtığı doğum öncesi kursa bile eşimle katıldım da, sertifika! aldım. Şaka bir yana, aktarılanların ötesinde sizinle benzer duygular içinde olan diğer hamile anne adaylarıyla birlikte olmak keyifliydi. Bunun yanında kurs sırasında aktarılan bilgiler sayesinde bazı şeylerin değiştiğine annemle konuşunca karar verdik. Ben doğumumu orada yapmasam da, hastanede bizi bilgilendiren tüm ekibe gönülden teşekkürler...


Gelelim ilk başta söylemek için yola çıktığım konuya. Emzirme olayının neye benzediği hakkında hiçbir bilgisi olmayan ben, evdeki yastıkları bebek gibi tutup alıştırma yapmışım. Doğum olduktan bir süre sonra bebeğim yanıma gelince hop dedi hemşirenin iki kıvrak hareketle bebeğimi göğsüme yapıştırması ile onun gözleri kapalıyken minik ağzını açıp emmeye başlaması bir oldu. Ben daha olayın şokundayım ama sonradan fark ettim ki, herşey ne kadar doğal. Yani evdeki yastık egzersizleri filan palavra. Bebek kucağa gelince içgüdüsel olarak zaten onu en doğru şekilde tutuyorsunuz. Eve geldikten sonra da olaylar buna benzer şekilde akıyor. Akıyor diyorum çünkü hiç durup düşünmeye vakit olmuyor. Zaten bebeğin kendisi de sizi en rahat ettiği durumlara yönlendiriyor.


Emzirmek, bebeğinize verebileceğiniz en güzel hediye. Anne sütünün bebek için önemi tartışılmaz. Bu nedenle bebek ilk 6 ay, kilo alımı da doktor tarafından normal bulunuyorsa, sadece anne sütü ile beslenmeli. Bu arada emzirirken yediklerimize çok önem vermemiz gerekiyor. Düşük kalorili diyetler yok, her zaman yediğimiz ve içtiğimizin doğal olmasına özen göstermeliyiz. Bu dönemde meyvelerin kabuklarını soyarak yemekte de fayda varmış.
En önemli süt kaynağı, su. Ben gece gündüz sürekli su içtim ve gerçekten faydasını gördüm. Suyun yanı sıra aktardan aldığım kuru otlarla hazırladığım çay da rahatlamama yardımcı oldu. Gaz için rezene, süt için ısırgan otu, tat vermesi için de tarçın kabuğu. Rezeneden midir bilmiyorum ama bebeğimin bizi saatlerce ayakta tutacak gaz problemi hiç olmadı çok şükür. Tüm karşımı doğrayıcıda toz haline getirdikten sonra kaynar suyun içinde 10 dk. demliyorum. Hiç ısırgan otundan korkmayın, tarçın durumu iyi dengeliyor.