29 Mart 2012

KEDİDİLLİ TİRAMİSU

Evdeki ve dolayısıyla eldeki malzeme farklı olunca aynı kremayı uygulama yönteminin farklı olduğu bir tiramisu tarifi çıktı ortaya. Kek tabanı yerine kedidili bisküvi kullandığım bu tarifte ilk katı 1 bardak kaynar suda erittiğim 2 yemek kaşığı nescafe ve 2 yemek kaşığı şekerli su ile ıslattığım kedidili bisküvi, ikinci katı labne peynirli krema ve son katı kakao oluşturuyor.

FIRINDA KIYMALI PATATES

Fırında kıymalı patates, büyükler kadar çocukların da keyifle yedikleri bir yemek. Bu nedenle, annelerin de iştahla yemek yiye çocuklarını gördükçe yapmaktan hoşlanacakları bir tarif. Bu sene ilk defa Kurban Bayramı'nda bize düşen etleri kasabıma götürüp kıyma olarak geri aldım. Yarımşar kiloluk paketler halinde hazırladığım kıymacıkları buzluğa yerleştirdim, ihtiyacım oldukça çıkartıyorum. İnanın, kurbanlık et olduğu için mi bilmiyorum ama bir başka tad alıyorum bu etle yaptığım yemeklerden.

Fırında kıymalı patates yemeğini isteyenler kuşbaşı etle de yapabilirler, eminim öylesi de çok lezzetli olacaktır.


İÇİNDEKİLER
Kıymalı İç;
500 gr. kıyma
2 büyük soğan
1 diş sarımsak
Tuz, Karabiber

Patates Püresi;
5 orta boy patates
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı kaşar peyniri
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz

Beşamel Sos;
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı süt
1/2 su bardağı kaşar peyniri

Öncelikle patatesler soyulup düdüklü tencerede içine bir tutam tuz atılmış suda haşlanır. Haşlandıktan sonra suyu süzülen patatesler ezilerek içine süt ve tereyağı eklenerek ateşin üstünde karıştırılır. Ateşi söndürdükten sonra içine rendelenmiş kaşar peynir ilave edilir.
Kıymalı harç için kıyma tavaya konur, küp kesilmiş soğan ile rendelenmiş sarımsak eklenir. Harç suyunu verip tekrar çekene kadar kıymalar kavrulur. Tuz ve karabiber ile tatlandırılır.
Beşamel sos için, iki yemek kaşığı un tencereye alınır ve bir süre tek başına kavrulduktan sonra zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır. Un sarı renk almaya başlayınca azar azar süt eklenir. Bu arada devamlı olarak çırpma teli ile karışım karıştırılır. Sos kolay çırpılabilir bir kıvama ve kaynama noktasına gelince altı kapatılır ve peynir eklenir.
Kıymalı harç dikdörtgen bir borcama alınır. Üstüne patates harcı ve en son beşamel sos eklenerek fırına verilir. Rengi hafif kızarınca fırından çıkartılır ve afiyetle yenir.

İŞ ÜSTÜNDE

Kahramanım artık pasta, çikolata ve dondurma delisi oldu. 2 yaşına kadar çok da bunlara göz kırpmayan beyefendi, şimdi acısını çıkarıyor sanki. İşte küçük adamımın en sevdiği kakaolu pasta tarifi:

Pasta tabanı için;
10 tane kedidili (markette iki renkli olanları keşfettim, markasını hatırlayamadım ama lezzeti müthişti.)
1 kase kedidillerini ıslatmak için süt

Muhallebisi için;
500 ml. süt
3 yemek kaşığı un
1 çay bardağı şeker
2 yumurta sarısı
100 gr. bitter çikolata
1 yemek kaşığı tereyağ

18x30 dikdörtgen borcamın altına sütle ıslattığım kedidillerini yerleştiriyorum. Ardından bir tencerede çikolata ve tereyağı dışındaki malzemeyi önce karıştırıp sonra altını açarak pişiriyorum. Bu arada çikolatayı küçük parçalar haline getirip altında sıcak su kaynayan bir cezvenin üstüne cam bir kaseye koyup, erimesini sağlıyorum. Muhallebi pişmeye yakın erimiş çikolata ve tereyağını da katıp karışımın rengi koyu kahve olana kadar karıştırıyorum. Ben tercihen muhallebiyi çok katılaştırmıyorum çünkü zaten durdukça yoğunlaşıyor.
Daha hazırlama aşamasında evi saran çikolata kokusu ile kahramanım mutfağa düşüyor ve her zamanki meraklı ama ne yaptığımı da bilen ve gülen bakışlarıyla "Sen ne yapıyorsun anne?" sözüyle cevabını bildiği soruyu soruyor.

15 Mart 2012

SESSİZ GEMİ

Bahar geldi, sayfamın yüzünü ve ismini değiştirmek istedim.
Güneş yine parlıyor her bahar olduğu gibi. Kuşlar şarkı söylemeye başladılar pencerenin önünde.
Demek ki dedim kendi kendime; ne oluyormuş?
HAYAT SANA RAĞMEN DEVAM EDİYORMUŞ.
İşte bu yüzden kendini kahramanım ilan eden küçük dev adamım ve sevdiğim, benimle olan tüm insanlarla günlerimi doya doya yaşamalıyım.
...

Artık demir almak günü gelmişse zamandan...
Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan...
Hiç yolcusu yokmuş gibi sessizce alır yol...
Sallanmaz o kalkışta ne mendil ne de bir kol...
Rıhtımda kalanlar bu seyahatten elemli...
Günlerce siyah ufka bakar gözleri nemli...
Biçare gönüller!.. Ne giden son gemidir bu...
Hicranlı hayatın ne de son matemidir bu...
Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler...
Bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler...
Birçok gidenin her biri memnun ki yerinden...
Birçok seneler geçti dönen yok seferinden...

İnanç, gerçeği bilmek istememektir... Nietzsche