16 Aralık 2008

BAYRAM ÇİKOLATASI VE MUTLU HABERLER...

Geç kalınmış bir bayram mesajı. Mazeretim çok sağlam, görünmüyor ama varlığı ile (sabırla gelmesini beklediğimiz) bize tarifsiz duygular tattıran bir bebek büyüyor içimde. Uzun zamandır yazamıyor olmamın sebebi, hamileliğin ilk üç ayı yaşanan uyku ve yorgunluk hallerim. Ama artık 13 haftalık bir bebişin rahatından sorumlu müstakbel annesi olarak kendimi çok daha iyi hissediyorum. uzun süredir resimleri çekilen fakat yayınlanamayan tarifleri artık yazmaya hazırım. En yeni örnek bayram çikolatalarım. Cesaret edip keşke daha fazla yapsaydım dediğim çikolata topları "chocolate truffe" tarifi için;

Malzemeler
300 gr. bitter çikolata (ben acı sevmem çikolata dediğin sütlü olur diyorsanız, bitter-sütlü karışık kullanın)
200 ml. krema
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 kase dolusu çikolatalı kek
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
Kaplamak için; kakao, hindistan cevizi, fındık parçaları, meyve şekerlemesi, pudra şekeri, eritilmiş çikolata v.b.
Öncelikli olarak çikolata toplarını hazırlamaya çikolataları bir bıçak yardımıyla küçük parçalara ayırarak başlıyoruz. Isıya dayanıklı derin bir kabı önceden kaynatılan suyla doldurulmuş daha geniş bir kabın içine yerleştiriyoruz. Burada önemli olan suyun hala kaynamaması çünkü direk ısıyla temas çikolatanın yapısına zarar veriyor. Ayrı bir yerde kaynattığımız kremayı ve kestiğimiz çikolata parçalarını bu kabın içerisine koyuyoruz. Çikolatanın yavaş yavaş eridiğini göreceksiniz. Pudra şekeri, tereyağ ve vanilyayı da karışıma ekleyip karıştırarak pürüzsüz bir karışım elde ediyoruz. Ayrı bir yerde rendelerek ufaladığımız kek parçalarını da çikolatalı karışımın üstüne dökerek bir kaşık yardımıyla iyice karıştırıyoruz. Artık sıcak suyun içinden kabımızı çıkartabiliriz. Oda sıcaklığında her yarım saatte bir karıştırmaya devam ederek soğuttuğumuz çikolatalı karışımı üstünü streç filmle örterek buzdolabına kaldırıyoruz. Bir gece beklettikten sonra oda sıcaklığında 15-20 dk.'da şekil almaya hazır hale gelen karışımdan toplar yapıp neyle kaplamak istiyorsak o malzemeye buluyoruz. Ben üçe farklı malzeme kullandım: kakao, hindistan cevizi ve kırılmış fındık. Bir dahaki denememde içindevişneli kek kullanıp üstünü eritilmiş çikolata ile kaplamayı düşünüyorum. Bu arada tarifteki kek çikolata toplarının içini daha yumuşak kıvamlı yapıyor. Aslında hazırlaması kolay fakat bir miktar sabır istiyor. Sevdikleriniz için çok özel bir hediye olan çikolatalar için vakit ayırmaya değer. Afiyet olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder