29 Mart 2012

FIRINDA KIYMALI PATATES

Fırında kıymalı patates, büyükler kadar çocukların da keyifle yedikleri bir yemek. Bu nedenle, annelerin de iştahla yemek yiye çocuklarını gördükçe yapmaktan hoşlanacakları bir tarif. Bu sene ilk defa Kurban Bayramı'nda bize düşen etleri kasabıma götürüp kıyma olarak geri aldım. Yarımşar kiloluk paketler halinde hazırladığım kıymacıkları buzluğa yerleştirdim, ihtiyacım oldukça çıkartıyorum. İnanın, kurbanlık et olduğu için mi bilmiyorum ama bir başka tad alıyorum bu etle yaptığım yemeklerden.

Fırında kıymalı patates yemeğini isteyenler kuşbaşı etle de yapabilirler, eminim öylesi de çok lezzetli olacaktır.


İÇİNDEKİLER
Kıymalı İç;
500 gr. kıyma
2 büyük soğan
1 diş sarımsak
Tuz, Karabiber

Patates Püresi;
5 orta boy patates
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı kaşar peyniri
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz

Beşamel Sos;
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı süt
1/2 su bardağı kaşar peyniri

Öncelikle patatesler soyulup düdüklü tencerede içine bir tutam tuz atılmış suda haşlanır. Haşlandıktan sonra suyu süzülen patatesler ezilerek içine süt ve tereyağı eklenerek ateşin üstünde karıştırılır. Ateşi söndürdükten sonra içine rendelenmiş kaşar peynir ilave edilir.
Kıymalı harç için kıyma tavaya konur, küp kesilmiş soğan ile rendelenmiş sarımsak eklenir. Harç suyunu verip tekrar çekene kadar kıymalar kavrulur. Tuz ve karabiber ile tatlandırılır.
Beşamel sos için, iki yemek kaşığı un tencereye alınır ve bir süre tek başına kavrulduktan sonra zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır. Un sarı renk almaya başlayınca azar azar süt eklenir. Bu arada devamlı olarak çırpma teli ile karışım karıştırılır. Sos kolay çırpılabilir bir kıvama ve kaynama noktasına gelince altı kapatılır ve peynir eklenir.
Kıymalı harç dikdörtgen bir borcama alınır. Üstüne patates harcı ve en son beşamel sos eklenerek fırına verilir. Rengi hafif kızarınca fırından çıkartılır ve afiyetle yenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder