9 Nisan 2009

Tam Buğday Ekmeği

Haftasonu sabahları yeni pişmiş sıcak ekmek gibisi var mıdır? Yanında kokusu gelmeye başlayan domates ve peynir. Bir de canişkomun menemeni. İşte bu tarif öyle bir şölen hazırlamak için birebir. Bir gece önceden mayalayarak buzdolabına kaldırdığım hamur karışımından, 16 tane muffin kalıbında ekmekçik doğdu. Temel ekmek hamuru tarifini Oliver'ın sitesinden aldım. Tam buğday unu kullanarak hazırladığım hamuru iki kere mayalandırdım ve buzdolabına kaldırdım. Ekmeği pişirmeye başlamadan yarım saat önce buzdolabındançıkartarak pişireceğiniz kalıplara alırsanız, yarım saat içinde hamur tekrar kabarıp oda ısısına geliyor. 180 derece fırında yaklaşık 45 dk.da hazırlanan ekmekçikleri masaya sıcak koyduğunuzda dikkat. Normalde yediğinizin iki katı anlamadan mideye inebilir.
Malzemeler

1 kg. tam buğday unu
625 ml. su
30 gr. yaş maya / 2x10 gr. kuru maya
2 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı
Ekmeği yapmaya mayayı ayrı bir kapta üzerine ılık süt, şeker ve tuz ilave edip kabartarak başlayabilirsiniz. Geniş bir kaba elediğiniz una kabaran mayayı ve azar azar suyu ilave edin. Hamur toparlanmaya başlayıp elinize yapışmayacak kıvama geldiğinde, üstünü streç filmle kapatarak yarım saat kabarmasını sağlayın. Kabaran hamuru unlanmış tezgaha alıp, içindeki havayı boşaltmak için tekrar yoğurun ve ikinci kez bu defa 1 saat mayalanmasına izin verin. Bu aşamada eğer hemen pişirecekseniz yağlanmış kalıba alıp fırına verebilirsiniz. Akşamdan hazırladığınız hamuru buzdolabına alıp, pişirmeden önce tekrar mayalanmasını sağlayarak öyle de pişirebilirsiniz. Fırına koymadan önce üstlerine bir fırça yardımıyla süt sürülür ve fırına koyduktan sonra kapağını hiç açmayarak kabarmaları beklenir. Piştiğine emin olduğunuz zaman ekmekçikler bir bıçak yardımıyla kontrol edilip, dışarıda soğumaya alınır. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder