25 Mart 2009

Elmalı Dondurma

Dondurma tarifi ararken, Elma Ye etkinliğinde gördüğüm Portakal Ağacı'nda yapılan bu tarifle karşılaştım. Bahar havasında tarçın kokulu güzel bir dondurma oldu sonuçta ortaya çıkan. Bir sonraki denemem de kakaolu kek kırıntıları koyarak denemeyi planlıyorum.

Malzemeler;

4 yumurta sarısı
1 paket krema
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı pudra şekeri
3 tane sarı elma
1 limonun suyu
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket vanilya
1 paket Yulaflı Bisküvi
1 tatlı kaşığı hazır kahve
1 çorba kaşığı şeker
1 su bardağı ceviz içi
Damla çikolata ve benzeri çikolata süsleri

Hazırlanışı;

1. Krema ve süt küçük bir tencerede kaynamasına fırsat verilmeden ısıtılır.

2. Ayrı bir yerde çırpılmış yumurta sarıları ve pudra şekerine sıcak karışımdan bir kaşık eklenerek hızla karıştırılır. İki kaşık sütlü karışım ilavesiyle tekrarlanan yumurtayı ısıtma işlemi sonunda, ısınmış yumurtalı karışım sütlü karışıma yavaş yavaş eklenir ve bu arada hızla karıştırılmaya devam edilir.

3. Ocağın altı kısılarak yaklaşık 10 dk. karışım sürekli karıştırılarak bir kıvam alması sağlanır. Süre sonunda vanilya eklenir ve ocağın altı kapatılır.

4. Yumurtalı karışım dışarıda yeterli soğukluğa ulaştıktan sonra buzdolabına alınır ve iyice soğuması sağlanır.

5. Rendelenmiş elma içine limon suyu eklenir. Soğuyan krema da elmalı içe ilave edilir, tarçın eklenir ve iyice karıştırılır.

6. Buzluğa girecek metal bir kaba karışım dökülür ve buzluğa kaldırılır.

7. Yarım saat sonunda bir çatal yardımıyla donmaya başlamış kenarlar karışımın ortasına doğru itilerek, dondurma içi karıştırılır. Dondurmanın her yeri tamamen katılaşana kadar her yarım saatte bir bu karıştırma işlemi tekrar edilir.

8. Doğrayıcıda ufalanan bisküviye 1 çay bardağı suda eritilen kahve ve şeker ilave edilir ve kupların altına bu karışımdan birer kaşık konulur. Üstlerine elmalı dondurma eşit olarak paylaştırılır.

9. Dondurma kupları; doğranmış ceviz parçaları, damla çikolata ve çeşitli şekillerdeki çikolatalarla süslenerek servis edilir.

2 yorum:

  1. İyi günler ben de tarifi görmüştüm ama yumurtasarılarından dolayı yumurta kokusu olur diye cesaret edememiştim..donduktan sonra o yumurta kokusu alınıyor mu?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Sevil, rahatlıkla deneyebilirsin, yumurta kokusu hissedilmiyor.

    YanıtlaSil