22 Ekim 2009

Sütlü Kabak Çorbası

Uzun zamandır biriktirdiğim tariflerimi en sonunda yazma fırsatı bulduğum için mutluyum. Resimde gördüğünüz çorbayı tarif etmek gerekirse, tek kelimeyle harika... Sütlü kabak çorbasını ilk defa teyzem, ben doğumdan sonra eve geldiğim zaman yapmıştı. Bilenler bilir, emzirme döneminde bol miktarda sıvı tüketmek süt yapımı için çok önemlidir. Öncelik her zaman suda ama çorbalar da bir o kadar önemli. Ben aynı tarifi mantara uygulamış ve kremalı mantar çorbası yapmıştım. Kabak hiç aklıma gelmemişti, ta ki teyzem yapana kadar. Bol sütlü ve kabaklı bu çorba tarifi için buyrun aşağıya;
Malzemeler;
3 orta boy kabak
1/2 orta boy kuru soğan
1 lt. süt
1 y.k. tereyağı
2 yk. un
1 demet dereotu
Tuz
Hazırlanışı;
1. Kabaklar yıkanır ve rendenin kalın tarafıyla rendelenir.
2. Tencerede biraz zeytinyağında küp doğranan soğan ile kabaklar kavrulur.
3. Kavrulmuş karışım ayrı bir yere alınır.
4. Tencereye tereyağı ve un ilave edilerek un kokusunu kaybedene ve hafif rengi sarılaşana kadar kavrulur.
5. Azar azar ilave edilen süt ile karışımın krema kıvamına gelmesi sağlanır. Sütün tamamı tencereye boşaltılır.
6. Kabaklı karışım da tencereye alınır ve üzerine tuz ilave edilerek bir taşım kaynaması sağlanır.
7. Çorba kaynadıktan sonra altı kısılır ve ince doğranmış dereotu üstüne ilave edilerek kapağı kapalı 5 dk. dinlendirilir.
8. Servis yapmadan önce doğrayıcıda çekilerek pürüzsüz bir kıvam alması sağlanır.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder