24 Ocak 2012

Hamsi Buğlama

Uzun zamandır kapalı klasörlerde bekleyen fotoğrafların gün yüzüne çıkma vakti geldi diyerek ilk tarifin resmini paylaşıyorum. Hamsi, atalarımdan genlerime geçmiş bir bağ olsa gerek, severek yediğimiz bir balıktır. Bildiğim çoğu yemekte olduğu gibi annemden öğrendiğim hamsi yemekleri de çeşitlilik gösteriyor. Hamsi kuşu, fırında hamsi, ızgara şiş hamsi, hamsili ekmek (hamsili çorbayı hiç denememişiz şimdi yazarken fark ettim... not: ilk fırsatta deneme yapılacak!) ve benzeri bir sürü içinde hamsi olan yiyilebilecek enfes yemekler. Sevgili annanemin yaptığı pırasalı hamsiyi unutmuşum, harikaydı. (Çorbadan önce bu denenmeli.)
Izgara ve fırında hamsiyi kılçıklarıyla kullanmama rağmen (Özgür, kalsiyum deposu olduğuna inanarak hamsiden geriye hiç bir atık bırakmıyor.) kısmen sulu yemeklerde kılçıklarını ayıklamayı tercih ediyorum. Bu yemeğin yanında bir de sıcacık mısır ekmeği olsaydı ortasını bir kapak gibi çıkartıp içine tereyağı ve tulum peynir koyarak kendi buharında erimelerini seyredebilidim. Ah ah, herşey küçükken ne güzeldi; hayranlıkla seyrettiğim kadın birbirinden güzel yemekler yapıp bizi masaya çağırırdı. İnsan kaybettiklerini zaman ilerledikçe daha da özlemle arıyor, anıyor.

HAMSİ BUĞLAMA
. 1 kg hamsi (kafa ve kılçıklarından ayrılmış)
. 2 soğan
. 4 diş sarımsak
. Annemin son 1 bardak kalan yazın hazırladığı domates sosu
. 1 defne yaprağı
. 1 yemek kaşığı limon suyu ve 2 dilim limon
. 2 yemek kaşığı soya sosu
. Tuz ve karabiber
. Zeytinyağı

Zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı suda pişen soğan ve sarımsağın üzerine (soğan ve sarımsağı tüm yemeklerimde önce az suda kısık ateşte iyice yumuşatıyorum ve suyu çektiriyorum, böylece yağı eklediğimde çok az bir süre kavurmak yeterli oluyor.)  domates sosu ve soya sosunu ekleyerek karışımın kaynamsına izin verin. Ardından, hamsileri, limon suyunu, limon dilimlerini, baharatları ve defne yaprağını ekleyerek kısık ateşte balıkların rengi beyzlaşıncaya kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Dikkat edin, hamsi çok küçük olduğu için çabucak pişecektir. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder