25 Ocak 2012

Kuzu Tandır ve Yer Elması Püresi

Çalışma günlerinde zaman işte ve evde farklı uğraşlar fakat aynı telaş içinde geçtiği için hazırlama ve pişirme süreleri uzun olan yemekleri haftasonuna saklıyorum. Bunu anneme ne kadar anlatmaya çalışsam ancak becerememiş olsam da, benim için mutfak bir dinlenme alanı. Bu nedenle mutfağımda geçirdiğim saatler ne kadar uzar ve denediğim yemekler ne kadar çeşitlenirse; beynimin sürekli çalışan iş kısmı susmak zorunda kalıyor ve kendimi başka bir konuya odaklıyorum.
İşte o günlerden birinde, fırında ağır ağır pişen kuzu tandırla buzdolabımda sessiz sakin yenileceği zamanı bekleyen yer elmaları buluştu. Tandır etinin altına yumuşak bir yatak olan yer elması püresi sonraki günlerde soğuk yendi, sütle çözülerek çorbası içildi, gibi gibi.
Yer elması püresi için 700 gr. yer elmasını bir miktar zorlamalı olan soyma işleminden geçirdikten sonra derin bir tencerede üzerini geçecek kadar su ve az tuz ekleyerek haşlıyorsunuz. Haşlandıktan ve suyunu süzdürdükten sonra çatalla ezerek püre haline getirdiğiniz yer elmalarına 2 kaşık tereyağı, 1 çay bardağı eklediğiniz süt çekilene kadar kavurmaya devam ediyorsunuz. Piştikten sonra ince kıdığınız maydanozu pürenin üstüne ekleyip, sıcakken ağzını kapatıyorsunuz. Böylece yumuşayan maydanozlar yeşilliğini kaybetmiyor ve püreye taze bir tat katıyor.
Tandırın tarifini daha detaylandırarak vermek istiyorum, o yüzden bir kez daha evde denemem gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder