31 Temmuz 2008

BODRUM'dan HATIRA


Biz Bodrum'un o kalabalık yerlerinde değiliz. Evimiz küçük bir köy havasındaki yerleşmede. Adını söylemeyeceğim çünkü keşfedilmesini çok da istemiyoruz. :)
Annemlerin yanında tatil çabuk geçti, bize de hatırası kaldı. Bir sonraki yaza üç kişilik bir aile olup, Bodrum'a gitmeyi dilemekten başka yapacak birşey yok gibi. Ben yedim, siz yapın diye işte tarifler...

ŞİŞTE KILIÇBALIĞI
Kılıçbalığının etli kısımlarını büyük parçalar halinde keserek yanına limon dilimleri, defne yaprağı ve domates dilimleriyle şişlere geçirmişler. Izgarada pişen balık harika olmuştu.

DENİZ BÖRÜLCESİ
İstanbul'da marketlerde satılan avuç kadar deniz börülcesine benzemez Bodrum'unki. Akyarlar pazarında her hafta bol miktarda bulunan bu yeşil sebze, deniz kenarında yetişen, içinde odunumsu bir iskeleti olan ve bu nedenle hazırlaması oldukça zor ancak çok lezzetli bir mezedir.
Haşlama suyuna tuz eklenmesine gerek yok çünkü zaten deniz suyunu taşıyor. Bir tencere kaynar suda haşlandıktan sonra süzülür ve her dalı teker teker içindeki ayıklanır. İsterseniz sarımsaklı yoğurt ekleyerek bir salata yapabileceğiniz gibi teyzemin yaptığına benzer ikiye bölüp yarısını yoğurtla diğer yarısını da limonlu zeytinyağlı tatlandırabilirsiniz. Ellerine sağlık teyzoşum...

YOĞURTLU YEŞİL MERCİMEK
Yeşil mercimekli yemekleri çok sevmemin nedenlerinden en önemlisi; et yerine rahatlıkla yenmesi. Bu salata da sıcak yaz günlerinde afiyetle tüketilebilecek bir öneri. Bir gece önceden suya koyup sabah haşladığım 1 bardak yeşil mercimeği sarımsaklı yoğurt, zeytinyağı, küçücük kesilmiş dereotu ve maydanozla karıştırıyorum. İşte size doyurucu ve sağlıklı bir yemek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder