27 Temmuz 2008

VİŞNELİ TART

Vişneli tart, yıllar önce tutmaya başladığım tarif defterimin ilk reçetesi. (Tarif yerine bu alanın literatüründe reçete kullanıldığını, geleceğin pasta ustası Gülsen'den öğrendim.)Hazırlaması çok kolay, üstelik hafif meyveli bir tatlı olması da onu daha çok yenilenebilir yapıyor.


VİŞNELİ TART

Malzemeler
Hamuru için;
125 gr. margarin
2 çorba k. toz şeker
1 yumurta
Aldığı kadar (6 kaşık kadar :)) un
Bir tutam tuz

Krema için;
2 su b. süt
3 çorba k. toz şeker
3 çorba k. un
1 yumurta
1 paket vanilya
2 çorba k. margarin
En üste;1 kg. vişne
Sade yada vişneli tart jölesi (İsteğe bağlı)

Tart hamurunun hazırlanmasına, yumurtayı mikserle çırpmakla başlanır. Şeker ve yağ eklenerek çırpma işlemine devam edilir. En son kuru malzeme eklenerek hamur elde şekil alabilecek kıvama getirilir. Yağlanmış kalıba elde şekil verilerek yayılır. Üzerine çatalla birkaç delik açmak, fırındayken kabarmasını engelliyor. Aynı zamanda bir avuç nohut yada ona benzer ağırlıkta birşeyler koymak da işe yarıyor. 200 derecede 20 dk. pişen hamur, muhallebisini beklemek üzere bir kenara koyulur. Sıra iç kremasına geldi. Tencerede çırpılmış yumurta ve şekerin üzerine un ve süt eklenir. Ocaktayken arada altı tutmasın diye karıştırılarak muhallebi kıvamında hazırlanan krema yoğunlaştığında ocaktan alınır. İçine isteğe bağlı olarak yağ ama muhakkak vanilya eklenir. Artık tartın alt hamuru kremasına kavuşabilir. Üst katı oluşturacak vişneler, sıkı bir şekilde tartın üstüne dizilir. Ben koymuyorum ama istenirse en üste hazır tart jölesi hazırlanarak gezdirilebilir. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder