31 Temmuz 2008

AŞKISIR
















Ne yaparsanız yapın içine sevgi ekleyince daha lezzetli oluyor. Geleneksel kısırın sunumu da o bakışla ele alınınca böyle oldu:) İşte tarifi;

Malzemeler:


2 su bar. ince bulgur
2 su bar. sıcak su
1 y.k. domates salçası
1 y.k. biber salçası
Maydanoz
5-6 dal taze soğan
1 büyük kuru soğan
Sumak, kırmızı pul biber, tuz, nane
Zeytinyağı ve 1,5 limon suyu

Hazırlanması;


Sıcak suda eritilen salçalar derin bir tencerenin içinde bekleyen bulgura eklenir ve ağzı kapalı bir şekilde 20 dk. bekletilir. O esnada, yeşillikler ve soğan çok ince olacak şekilde kıyılır. Suda şişen bulgura yaşillikler ve baharatlar eklenir ve karıştırılır. En son zeytinyağı ve limon ile hazırlanan sos kısıra ilave edilir ve ardından afiyetle yenir...

Portakallı Kereviz, Patlıcan Ezme ve Narlı Meksika Fasulyesi















Sebzeleri herkes tarafından yenebilir yapan tarifler çok yararlı. Özellikle de benim gibi sebze seven biriyseniz. Bu salataları; annemler ve eşimin teyzeleri bize yemeğe geldikleri zaman hazırlamıştım. Her biri soğuk yenebildiği için önceden hazırlanıp son anda servislere yerleştirilebiliyor. Bizim gibi kalabalık aileler için önemli bir detay :) Özellikle, narlı meksika fasulyesi tarifi çok beğenildi.

NARLI MEKSİKA FASULYESİ
Malzemeler
1 kutu konserve meksika fasulyesi
1 demet maydanoz
1 narın içi
Sosu için; Zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi
Hazırlanışı
Küçük parçalar halinde kıyılan maydanozun içine önceden süzülen ve yıkanan fasulyeler eklenir. Nar taneleri de ilave edilerek karıştırılan salataya, masaya getirilmeden önce sosu ilave edilir. Biz genellikle az tuzlu yediğimiz için bu tariflere tuz yazmayı hep unutuyorum.

PORTAKALLI KEREVİZ
Malzemeler
4-5 tane orta boy kereviz
1 kase süzme yoğurt
1 limon suyu
1 çay bardağı kesilmiş ceviz içi
3-4 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı mayonez
3 tane orta boy portakal
Süslemek için; taze nane yaprağı
Hazırlanışı
Kerevizler temizlenerek derin bir kabın içine rendelenir. Kararmaması için 1 limon suyu eklenir ve karıştırılır. Üzerine yoğurt, mayonez, sarımsak, ceviz içi ve az miktarda zeytinyağı ilave edilerek tekrar karıştırılır. Portakallar soyularak 1 parmaktan biraz daha ince olacak şekilde yuvarlak dilimlenir. Çevresindeki beyaz da alınarak servis tabağına dizilir. Üzerlerine kerevizli iç eşit olarak paylaştırılır ve nane yaprakları ile süslenerek sunulur. Afiyet Olsun...

PATLICAN SALATASI
Malzemeler
5-6 tane orta boy patlıcan
1 kase süzme yoğurt
3-4 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı mayonez
1 limon suyu
Tuz, zeytinyağı
Hazırlanışı
Fırında yada ağzı kapalı bir teflon tencerede közlenen patlıcanlar soyulur ve üzerine limon suyu ilave edilerek bir çatal yardımıyla ezilir. Ardından diğer malzemeler de eklenerek karıştırılır ve servis edilir. Patlıcanlı salata çok çabuk sulandığı için masaya getirmeden hemen önce servis tabağına almak gerekiyor.

İLK TATİL


" Seni anlatacaktım. . Senden söz edecektim. . Ya da senden haberdar edecektim. Seni bilsinler istedim belki de . . İsmini söylesem; kimin aklında şımarık, kimininkinde uysal, kiminde cahil, kiminde alim, kiminde mazlum, kiminde zalim, kiminde genç, kiminde yaşlı, kiminde çirkin, kiminde güzel birşeyler canlanacaktı. Herkes kendi aklından, kendi geçmişinden, kendi kitaplarından, kendi tarihinden, kendi açısından, yani 'kendi'nden bir olta takacaktı sana...Rengini söylemeye kalksam, kimi kötü, kimi iyi, kimi yakan, kimi yanan, kimi duran, kimi koşan, kimi ayık, kimi sarhoş sanacaktı seni. Herkes ' kendi ' rengiyle boyayacaktı seni..Kokunu anlatsam, kimi hoş, kimi iğrenç, kimi hafif, kimi ağır, kimi çiçekli, kimi baharatlı sanacaktı seni. Herkes ' kendi ' burnuyla koklayacaktı seni...Huyundan söz etsem, kimi iyi, kimi kötü, kimi korkak, kimi cesur, kimi tembel, kimi çalışkan, kimi kahraman, kimi kaçak, kimi akıllı, kimi deli sanacaktı seni. Hepsi ' kendi ' kalbinin penceresinden seyredecekti seni... Baktım ki, neyinden bahsetsem ' onlara ', neyinden söz açsam ' onlardan ', neyini söylesem ' onların ' olacak, ne söylesem örtecek seni, sustum, hiç anlatmadım. .. . . . "Cem Mumcu - Hayat Gerçeğe Perde

BODRUM'dan HATIRA


Biz Bodrum'un o kalabalık yerlerinde değiliz. Evimiz küçük bir köy havasındaki yerleşmede. Adını söylemeyeceğim çünkü keşfedilmesini çok da istemiyoruz. :)
Annemlerin yanında tatil çabuk geçti, bize de hatırası kaldı. Bir sonraki yaza üç kişilik bir aile olup, Bodrum'a gitmeyi dilemekten başka yapacak birşey yok gibi. Ben yedim, siz yapın diye işte tarifler...

ŞİŞTE KILIÇBALIĞI
Kılıçbalığının etli kısımlarını büyük parçalar halinde keserek yanına limon dilimleri, defne yaprağı ve domates dilimleriyle şişlere geçirmişler. Izgarada pişen balık harika olmuştu.

DENİZ BÖRÜLCESİ
İstanbul'da marketlerde satılan avuç kadar deniz börülcesine benzemez Bodrum'unki. Akyarlar pazarında her hafta bol miktarda bulunan bu yeşil sebze, deniz kenarında yetişen, içinde odunumsu bir iskeleti olan ve bu nedenle hazırlaması oldukça zor ancak çok lezzetli bir mezedir.
Haşlama suyuna tuz eklenmesine gerek yok çünkü zaten deniz suyunu taşıyor. Bir tencere kaynar suda haşlandıktan sonra süzülür ve her dalı teker teker içindeki ayıklanır. İsterseniz sarımsaklı yoğurt ekleyerek bir salata yapabileceğiniz gibi teyzemin yaptığına benzer ikiye bölüp yarısını yoğurtla diğer yarısını da limonlu zeytinyağlı tatlandırabilirsiniz. Ellerine sağlık teyzoşum...

YOĞURTLU YEŞİL MERCİMEK
Yeşil mercimekli yemekleri çok sevmemin nedenlerinden en önemlisi; et yerine rahatlıkla yenmesi. Bu salata da sıcak yaz günlerinde afiyetle tüketilebilecek bir öneri. Bir gece önceden suya koyup sabah haşladığım 1 bardak yeşil mercimeği sarımsaklı yoğurt, zeytinyağı, küçücük kesilmiş dereotu ve maydanozla karıştırıyorum. İşte size doyurucu ve sağlıklı bir yemek.

FIRINDA PEYNİRLİ KIRMIZI BİBER VE KABAK GRATEN


Kırmızı biberin tazecik ve bol olduğu bu zamanlarda soframızdan hiç eksik etmediğimiz közde biberi bu sefer içini peynir doldurarak fırında denedim. Tadı ve görüntüsü muhteşem oldu. Peynirli harcı kabak ve kırmızı biber için birlikte hazırladım; o yüzden yalnız birini yapacaksanız bu miktarın yarısını kullanın. 1 büyük kase lor peyniri, 1 avuç içi kadar beyaz peynir, 1 çorba kaşığı ince doğranmış dereotu, 1 çorba kaşığı ince doğranmış maydanoz, kuru nane, pulbiber, karabiber ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı. İyice birbirine yedirilen peynirler, kırmızı biberlerin içine doldurduktan sonra bir fırın kabına koyup yaklaşık 20 dk. fırında pişirilir. Fırın kabının içine bir miktar su koydum ki, kurumasın. Kabaklı graten için de, soyup uzunlamasına ikiye kesilen kabakların içleri bir çay kaşığı yardımıyla çıkartılır. (Çıkan içi ben ileride mücver yaparım diye buzluğa attım) Kayık olan kabakların içleri peynirli harçla doldurup fırına verilir. Her ikisi içinde; üstleri hafif kızarmaya başlayınca küp kesilen kaşar peyniri koyulur ve eriyene kadar fırında bekletilir.

27 Temmuz 2008

VİŞNELİ TART

Vişneli tart, yıllar önce tutmaya başladığım tarif defterimin ilk reçetesi. (Tarif yerine bu alanın literatüründe reçete kullanıldığını, geleceğin pasta ustası Gülsen'den öğrendim.)Hazırlaması çok kolay, üstelik hafif meyveli bir tatlı olması da onu daha çok yenilenebilir yapıyor.


VİŞNELİ TART

Malzemeler
Hamuru için;
125 gr. margarin
2 çorba k. toz şeker
1 yumurta
Aldığı kadar (6 kaşık kadar :)) un
Bir tutam tuz

Krema için;
2 su b. süt
3 çorba k. toz şeker
3 çorba k. un
1 yumurta
1 paket vanilya
2 çorba k. margarin
En üste;1 kg. vişne
Sade yada vişneli tart jölesi (İsteğe bağlı)

Tart hamurunun hazırlanmasına, yumurtayı mikserle çırpmakla başlanır. Şeker ve yağ eklenerek çırpma işlemine devam edilir. En son kuru malzeme eklenerek hamur elde şekil alabilecek kıvama getirilir. Yağlanmış kalıba elde şekil verilerek yayılır. Üzerine çatalla birkaç delik açmak, fırındayken kabarmasını engelliyor. Aynı zamanda bir avuç nohut yada ona benzer ağırlıkta birşeyler koymak da işe yarıyor. 200 derecede 20 dk. pişen hamur, muhallebisini beklemek üzere bir kenara koyulur. Sıra iç kremasına geldi. Tencerede çırpılmış yumurta ve şekerin üzerine un ve süt eklenir. Ocaktayken arada altı tutmasın diye karıştırılarak muhallebi kıvamında hazırlanan krema yoğunlaştığında ocaktan alınır. İçine isteğe bağlı olarak yağ ama muhakkak vanilya eklenir. Artık tartın alt hamuru kremasına kavuşabilir. Üst katı oluşturacak vişneler, sıkı bir şekilde tartın üstüne dizilir. Ben koymuyorum ama istenirse en üste hazır tart jölesi hazırlanarak gezdirilebilir. Afiyet olsun...