10 Eylül 2008

HANGİ BALIK NE ZAMAN YENMELİ


OCAK
Uskumru, lüfer, palamut, istavrit, lezzetlerini muhafaza eder.
Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır.
Çinekop, kofana, minekop boldur.
Midyenin mevsimi başlamıştır.
Tekir, kırlangıç bolca avlanır.
ŞUBAT
Bu ayda kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna kadar devam eder.
Tekir bol çıkar, uskumru, lüfer ve palamut yağını kaybetmeye başlar.
Gümüş balığı, kefal, derepisisi, minekop ve midye lezzetle yenir.
MART
Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru ise çiroz olmaya başlar.
NİSAN
Kalkan lezzet bakımından yine başta gelir ve en bol zamanıdır.
Mercan, levrek, kılıç, kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Dolayısıyla diğer aylara göre bu ayda balık daha boldur.
MAYIS
İstakoz, levrek, barbunya, dilbalığı, tekir, kılıç, kırlangıç, pavurya, karides, iskorpit zevkle yenir.
Kalkan yavrusu ve gelincik çıkmaya başlar.
HAZİRAN
Bu ayda balıklar az tutulur, geçici olarak Karadeniz'e giderler. Dip balıkları da yumurtalarını dökmüş olduklarından, dağınık gezerler. Bu sebeple haziran ayı verimsizdir.
TEMMUZ
Sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir.
Tekir, barbunya yine lezzetini devam ettirir.
Istakoz ve pavurya bolca çıkar.
AĞUSTOS
Çingene palamudu mevsimi açar.
Sardalya, kılıç, mercan, sinağrit, ıstakoz ve pavurya yine lezzetlidir.
EYLÜL
Sardalya ve kılıç lezzetini devam ettirir.
Palamut irileşmiş olur.
Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar.
EKİM
Geçici balıkların yazın Karadeniz'de beslenip Marmara Denizi'ne dönüşe başladığı aylardır. Bu, her çeşit balığın bollaşması demektir.
KASIM
Ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder.
Pisi'nin en nefis olduğu aydır.
ARALIK
Uskumru, lifer, palamut ve torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır.
Tekir boldur.
Hamsinin de en lezzetli zamanıdır. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder