25 Şubat 2009

Peynirli Tepsi Böreği

Annemlerle birlikte oturduğumuz zamanlarda gitmeye alışkın olduğum mahallemizin yufkacısından uzak kaldığımdan beri büyük marketlerde satılan yufkalarla aram hiç iyi olmadı. her fırsat bulduğumda eski yufkacıma uğrar, hatırlar sorulur ve ben mis gibi yeni açılmış taze yufkamı alır, evime giden yolda mutlu mesut ilerlerim. Ancak geçen gün çok istemeyerek de olsa marketin raflarından birinde gördüğüm dikdörtgen rulo şeklindeki böreklik yufakaya yufkacıma karşı duyduğum suçluluk duygusuyla karışık bir şans vermek istedim. Normal yufkadan farklı olarak ince, pürüzsüz ve hafif unlu bırakılmış yufkalarla hazırladığım börek pişme aşamasındaki tüm şüphelerimi alt üst etti. Yine de mahalle yufkacımı hala çok seviyor, onun yerini ayrıca koruyorum.
Malzemeler;
500 gr. böreklik lor peyniri
1 kase yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
Yarım demet maydanoz
Üstü için, 1 yumurtanın sarısı
Hazırlanışı;
Yufkalar dörtgen formunda oldukları için rulo yapıp yuvarlak borcamın içine dolama fikri hoşuma gitti. Her yufka parçasının içine önce yoğurtlu karışımı sürüp, peynirli içten her yerine serptim. Sonra rulo şeklinde sardığım yufkayı borcamın dışından başlayarak düzgün bir sarmal yapacak şekilde yerleştirdim. Sarma işlemi bitince borcamın üstünü streç filmle kapatarak buzdolabına kaldırdım. Böreği cuma akşamı hazırladığım için bir gece bekletip sabah kahvaltı öncesi pişirmek yerinde oldu. Üstüne çırpılmış yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat pişirilen börek haftasonu kahvaltı masasının baş köşesinde yerini aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder