20 Mayıs 2009

ANNELER GÜNÜ, KAHVE KOKUSU ve ZEYTİNLİ KEK





Ucundan kaçırdığım Anneler Günü'nde eşimden aldığım bu anlamlı hediye ruh halimi destekler biçimde beni çok duygulandırdı. 8 aydır süren dayanılmaz kahve isteğime karşı koyabilmiş olmamın mükafatı bu küçük makina oldu. İnek benekli cappucino cezvesi sadece bu sevimli görünüşüyle bile mutfağın baş köşesinde yerini aldı. Elektrik kablosu aradım ama bulamadım, ocak üstünde bir nevi dökme cezve gibi kullanılıyormuş. (Doğuma 4 hafta kaldı, dolayısıyla bir süre daha sabretmem gerekiyor ama ilk denememi sizlerle paylaşacağım.)






Bu sene Anneler Günü'nde bir değişiklik yapıp, iki aileyi bizim evde bir pazar kahvaltısı için biraraya getirdik. Kalabalık kahvaltı sofralarının tadı da bir başka oluyor. Umarım bundan sonraki senelerde giderek kalabalıklaşarak geniş bir aile oluruz.



Kahvaltı için hazırladığım zeytinli ve vişneli keklerin yanında annemin peynirli böreği ile kayınvalidemin yaptığı peynirli poğaça ve cevizli baklava da yerlerini aldı.


ZEYTİNLİ KEK















Zeytinli kek tarifi EMEKLİLİK HOBİLERİ'nden, elinize sağlık Hülya Hanım.

Malzemeler

3 yumurta
1 su bardağı beyaz peynir - rendelenmiş
1 su bardağı siyah zeytin - çekirdekleri çıkarılmış ve ikiye bölünmüş
1 demet dereotu - ufak ufak doğranmış
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı süt
Kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
Un - yumuşak bir kek hamuru kıvamına gelene dek
Pul biber - isteğe göre 1/2 tatlı kaşığı
Kuru nane
Üzeri için, çörek otu ve susam

Hazırlanışı


Oda sıcaklığında bekletilen yumurtalar çırpılır. Üzerine süt ve zeytinyağı eklenerek iyice karıştırılır. Un, kabartma tozu ve tuz ayrı bir yerde karıştırılarak sıvı karışıma eklenir. Akıcı bir kek hamuru kıvamında hazırlanan karışıma peynir, zeytin, dereotu, pul biber ve nane de eklenerek tüm malzemenin eşit şekilde yayılması sağlanır. Önceden yağlanmış yuvarlak bir borcama dökülen hamurun üstüne çörek otu ve susam serpilir. 200 derece fırında yaklaşık 30 dk. pişirilen kek, fırın içinde soğutulduktan sonra servis edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder