25 Şubat 2009

FIRINDA SÜTLAÇ

Tatlı yemek tam bir keyif haline geldi bu günlerde. Büyüyen karnımın üstünde nereye sıkışacağını bilemediğinden gelenleri reddeden midem ve hiç doymayan ben. Doyamam tabii, yiyemiyorum ki istediğim gibi :( Anne olmanın tuzu biberi diyorum ve güveç kabında fırınlasam da hepsini yesem dediğim fırın sütlacın tarifini veriyorum :)
Malzemeler:
3 kaşık pirinç
2 su bardağı su
1/2 su br. pudra şekeri
3 y.k. nişasta
2 adet yumurta sarısı
1 litre süt
1 paket vanilya
Hazırlanışı:
1. Yıkanarak nişastası giden pirinçleri 2 su bardağı suda suyun tamamını çekene kadar haşlanır.
2. Tamamen yumuşayan pirinçlerin üzerine süt ilave edilir ve kaynayınca üzerine şeker ilave edilir.
3. Yarım su bardağı suda eritilen nişasta da sütlü karışıma ilave edilir. Kıvamı bir miktar koyulaşmaya başlayınca altı kapatılır. Çok bekletmemekte fayda var çünkü fırınlanma aşamasında da sütlaç suyunu kaybediyor.
4. İki yumurtanın sarısı önce iyice çırpılır. Ardından sütlü karışımdan azar azar ilave edilerek ısıtılan karışım tekrar tencereye dökülür ve hızlı bir şekilde karıştırılarak sütlü karışıma yedirilir. 5. Vanilyayı da ilave ettikten sonra sütlaç servis kaplarına paylaştırılır. İçi bir parmak su dolu büyük bir kabın içine oturtulan sütlaç, üstü hafif kızarana kadar 170 derece fırında pişirilir.

Sebzeli Tavuk But

İlk defa denediğim ıspanaklı börek tarifi beklentileri karşılamadı ama ıspanak kökleri tavuk etine oldukça yakıştı. Ispanaklı börek denemelerim devam edecek. İçimdeki ses "annenin tarifinden şaşınca sen ne bekliyordun?" şeklinde sorular yöneltiyor bana...

Malzemeler;

700 gr. ıspanağın kökü
1 büyük soğan
2 domates
2 sivri biber
2 patates
1 yemek k. domates salçası
2 diş sarımsak
1/2 su b. sıcak su
Zeytinyağı

Hazırlanışı;

1. Derince bir tencereye eklenen zeytinyağında kavrulan soğan ve sarımsağın üstüne önceden küp şeklinde kesilmiş sivri biber ve bir süre sonra domatesler ilave edilir. Salça da eklenerek bu karışımın fokurdaması sağlanır.

2. Ardından yıkanmış tavuk butları da tencereye konulur ve butların rengi beyazlaşıncaya kadar yaklaşık 10-15 dk. tencerenin kapağı kapatılır.

3. Bol suda yıkanmış ve temizlenmiş ıspanak kökleri ile patates dilimleri tencereye ilave edilir. Sıcak su eklenerek tavukların iyice pişmesi için ocağın altı kısılır.

Peynirli Tepsi Böreği

Annemlerle birlikte oturduğumuz zamanlarda gitmeye alışkın olduğum mahallemizin yufkacısından uzak kaldığımdan beri büyük marketlerde satılan yufkalarla aram hiç iyi olmadı. her fırsat bulduğumda eski yufkacıma uğrar, hatırlar sorulur ve ben mis gibi yeni açılmış taze yufkamı alır, evime giden yolda mutlu mesut ilerlerim. Ancak geçen gün çok istemeyerek de olsa marketin raflarından birinde gördüğüm dikdörtgen rulo şeklindeki böreklik yufakaya yufkacıma karşı duyduğum suçluluk duygusuyla karışık bir şans vermek istedim. Normal yufkadan farklı olarak ince, pürüzsüz ve hafif unlu bırakılmış yufkalarla hazırladığım börek pişme aşamasındaki tüm şüphelerimi alt üst etti. Yine de mahalle yufkacımı hala çok seviyor, onun yerini ayrıca koruyorum.
Malzemeler;
500 gr. böreklik lor peyniri
1 kase yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
Yarım demet maydanoz
Üstü için, 1 yumurtanın sarısı
Hazırlanışı;
Yufkalar dörtgen formunda oldukları için rulo yapıp yuvarlak borcamın içine dolama fikri hoşuma gitti. Her yufka parçasının içine önce yoğurtlu karışımı sürüp, peynirli içten her yerine serptim. Sonra rulo şeklinde sardığım yufkayı borcamın dışından başlayarak düzgün bir sarmal yapacak şekilde yerleştirdim. Sarma işlemi bitince borcamın üstünü streç filmle kapatarak buzdolabına kaldırdım. Böreği cuma akşamı hazırladığım için bir gece bekletip sabah kahvaltı öncesi pişirmek yerinde oldu. Üstüne çırpılmış yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat pişirilen börek haftasonu kahvaltı masasının baş köşesinde yerini aldı.

Güveçte Kemikli Et

Kuzu incikle yapılabilecek hazırlaması çok kolay ve lezzeti garanti tariflerden biri. Zaten güvece yanındaki domates, soğan, biber ve baharatlarla ne koyarsanız sonuç memnuniyet verici oluyor.
Malzemeler;
500 gr. kuzu incik
1 kase arpacık soğan
3 domates
3 patates
3 sivri biber
Bir tutam maydanoz
Biberiye, karabiber, kekik
Tereyağ
1 ç. bardağı sıcak su
Hazırlanışı;
1. Arpacık soğanlar önceden bir kaşık zeytinyağı ile ıslatılan güveç kabının en altına alınır. Üstüne et ilave edilir. Daha sonra istediğiniz sebzeleri dizebilirsiniz. Ben patates, biber ve domates koydum. Biberiye, karabiber ve kekik ile tatlandırdığım etli karışımın en üstüne bir parça maydanoz ve küp küp kestiğim tereyağını ilave ettim. Aslında sebzeler suyunu verdiği için ayrıca su eklemeye çok da ihtiyaç olmuyor ama biz bu yemeği ailece sulu tercih ettiğimiz için ben yaklaşık 1 çay bardağı kaynar suyu da güvece ekliyorum. Güveç kabının üstü folyoyla örtülerek 1,5 saat 180 derece fırında et pişirilir. Afiyet Olsun...

TOPKEK CENNETİ





Yukarıda gördüğünüz kendisi yuvarlak, keki yumuşak, tadı tatlı, içi katlı keklerden hangisi yağmurlu bir Pazar günü pencere kenarında elimde tuttuğum üstü tarçınla örtülmüş sıcak salepin en yakın arkadaşı olabilir. Arkadaşlık bugünler için midir? Evet öyledir ama insanın birden fazla arkadaşı olabileceği gibi salepin de birden çok kek ile yakınlık kurabileceği gerçeğini kabul etmek gerekir. Bugün bir geyik halimdir süre gidiyor, nereye kadar bilmiyorum. İşte resimde gördüğünüz topkek tarifleri:
1. Böğürtlen Soslu Tarçınlı Topkek için bknz. Elmalı ve Kuru Meyveli Kek
Aynı içeriği muffin kalıplarına dökerek denedim. Kalıpların içine önceden kağıt kalıp koydum ki, piştikten sonra kolayca kalıptan ayrılsın. Kekler hazır olduktan ve biraz ılındıktan sonra tepelerini keskin uçlu bir bıçak yardımıyla havuz olacak şekilde kestim. Ardından taneli böğürtlen reçelinden bir tatlı kaşık alıp ortadaki havuzu doldurdum. Bir sitede kesilen parçaların da kapatılarak en üste hazırlanan krem şantinin sıkıldığını görmüştüm. O da çok lezzetli görünüyordu, denemek isteyebilirsiniz.
2. Üç Kat Çikolatalı Topkek için bknz aşağıda vereceğim yeni tarif.
Tarifin asıl kaynağı http://www.verybestbaking.com/ Ben biraz ölçüleri değiştirdim üzerindeki krema kaplamayı kaldırdım. Kendiliğinden düğme görüntüsü veren sevimli bir kek oldu.

Malzemeler;
1 paket kakaolu kek karışımı
1 paket çikolatalı puding
4 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı ılık su
1,5 su bardağı damla çikolata

Hazırlanışı;

Yumurtanın sarısı ve beyazı ayrılarak her ikisi farklı kaplarda iyice karıştırılır. Sarıların üzerine yağ, şeker, su ve yoğurt eklenerek tekrar karıştırılır. Beyazlaşan ve kabaran çırpılmış aklar da sıvı karışıma tahta bir kaşık yardımıyla yedirilir. Tüm kuru malzeme elenerek sıvılara eklenir ve yine kaşık yardımıyla karıştırılır. Bu aşamada içine damla çikolata ilave edilerek önceden yağlanmış muffin kalıplarına üstünde 1 cm. boşluk bırakarak eşit miktarda dağıtılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25-30 dk. pişirilen kekler kalıptan çıkarmadan önce 15 dk. soğumaları için bekletilir. Sonrasında alırsınız elinize tarçınlı sıcak salepinizi oturur pencere kenarına dalarsınız düşlere :) Afiyet Olsun...

Körili Et Kavurma

Bu yemeğe bulduğum ilk başlık "Soya sosunda dinlenmiş körili et kavurma" idi. Ancak sonradan etin terbiyesi için kullandığım tüm malzemeleri sıralarsam çok uzun bir başlık ortaya çıkacağı için vazgeçip sadece kavurma sırasında ortaya çıkarttığı yoğun kokusuyla yemekte ön plana çıkan köriyi baş konuk ilan edip böyle bir isim düşündüm. Şimdi gelelim hazırlık aşamasına;
Malzemeler;
  • Yarım kilo şeritler halinde kesilmiş kırmızı et (detaylı et bilgisizliği yazının içinde :))

Sos,

  • Etin dinleneceği sos için bir çay bardağı yoğurda yaklaşık yarım kahve fincanı soya sosu ve yarım çay bardağı zeytinyağı ilave edilir. Soğan çok küçük olmayan parçalara bölünerek (piyazlık), iki diş sarımsak ise bütün olarak sosa ilave edilir. Bunların yanı sıra bir tatlı kaşığı kuru biberiye ve yarım tatlı kaşığı tane karabiberin de katkısıyla hazırlanan sos uzun şeritler halinde kesilen etlerin üstüne dökülür ve iyice karıştırılır. En az 3 saat tercihen bir gün buzdolabında bekleyen etler artık sosla bütünleşmişlerdir.
Hazırlanışı;
  • Wok tavanın içine bir miktar zeytinyağı ilave edilerek yağ ısıtılır. *Bu aşamada ocağın altının kısık olması yağın yanmaması için çok gerekli çünkü ben ne zaman bu tavayı kullansam yemekler benim hızımdan çok daha çabuk pişiyorlar :) Isınan yağın içine bir yemek kaşığı köri ilave edilir. Körinin kokusunu yayması için bir dakikalık bekleme yeterli olur. Şimdi içindeki tüm malzemeyle etleri tavaya eklemenin sırası gelmiştir. Orta ateşte aralıklarla karıştırarak pişirilen etlere ben üç kere az miktarda sıcak su ilavesi yaptım çünkü tam istediğim pişmişlik dercesine ancak o zaman gelebildi. Ama sanırım benim etlerimin yumuşamamasının, kurban bayramında hayvanın neresi olduğunu bilmeden kafama göre parçalamamla ve sanki çok yağlıymış gibi dana etinde gördüğüm tüm beyazlıkları almamla oldukça yakından ilgisi var. Bir daha ki sefer işin ustasından alacağım kuzu etiyle bu tarifi denemeyi düşünüyorum. Sizin kırmızı et tercihiniz nasılsa, tarifte onu kullanabilirsiniz.

Bu Aralar Tembellik Tam Benlik...

Uzun zamandır üzerimde olan hiçbirşeye yetişememe duygusu ve rölantide kalma isteği ne zaman geçecek bilinmezken en sonunda fotoğraf makinemden gün ışığına çıkmayı bekleyen resimleri en azından bilgisayara yükleyebildim. Bazen size de olur mu, yapılması gerekenlerin zorunluluğu üstünüze ağırlığıyla öyle bir çöker ki, o zorunluluk hissi olmasa yada belki de bir ucundan başlasanız bitecek ama başlamak en zor adım gelir. İşte ben bugünlerde böyle bir duygu durumu içindeyim.

6 Şubat 2009

KALP İÇİNDE MOZAİK PASTA

Güzel bir akşam yemeğini olsa olsa çikolatalı pasta sonlandırabilirdi. O yüzden işten dönünce hemen malzemeleri topladım ve kısa zaman içinde kokusuyla baş döndüren bu pastayı hazırladım. Ölçülerin yarısını kullanarak hazırladığım bu pastayı minik kalp şeklindeki silikon kek kalıbına koyarak buzlukta yaklaşık 3 saat beklettim. Aslında en güzeli 1 gece bekleterek iyice katılaşmasına imkan vermek. Üstünde bir top dondurma harikalar yaratabiliyor, afiyet olsun.
Malzemeler;
500 gr. pötibör klasik bisküvi
1 çay bardağı toz şeker
25 gr. kakao
1 su bardağı süt
100 gr sıvıyağ
Hazırlanışı;
Derin bir kap içinde küçük parçalara bölünen bisküvilere şeker, kakao, süt ve en son yağ ilave edilerek iyice karıştırılır. Kalıbınız silikon ise sorun yok ama başka bir kalıba dökecekseniz önce streç filmle kalıbın içini çevrelemek gerekiyor. Buzlukta 3 saat içinde katılaştıktan sonra üstüne isterseniz benim yaptığım gibi bir top sade dondurma koyarak yada eritilmiş çikolata dökerek servis yapabilirsiniz.